Curriculum

Alexander

Studeerde aan de kunstacademie in Tilburg, en is sindsdien werkzaam geweest in Beuningen en Nijmegen. Als beeldend kunstenaar gebruikt hij diverse technieken; olieverf, pastel, aquarel en gewassen inkt. Daarnaast schrijft hij gedichten en korte verhalen, die hij regelmatig integreerd in zijn beeldend werk.

Hij exposeerde o.a. in de Nieuwe Kerk te Rotterdam, de stadsschouwburg te Nijmegen en het gemeentehuis van Beuningen.

Een belangrijk thema bij Alexander vormen menselijke gevoelens en instincten. Zij dwingen hem tot een complexe dialoog met een werkelijkheid, gekleurd door zijn eigen innerlijk. Zo spelen de vier vormen van liefde zoals beschreven door de schrijver CS. Lewis: Eros, Liefde, genegenheid en Caritas een belangrijke rol in zijn werk. Hiermee – bijna naadloos – verbonden, zijn Eenzaamheid en gebrokenheid. Om de “Vier Liefdes” te verstaan, is belichting van de donkere kant van het bestaan voor hem een voorwaarde. De hoop op begrip en loutering in het verre verschiet lijkt hierbij de kunstenaar aan te sporen.

Constantijn Huijgens; toneelschrijver, dichter, musicus en geleerde, inspireerde Alexander tot een eigen beeldtaal. Tekst en beeld met elkaar verenigd, roepen de toeschouwer op, zichzelf te herkennen als “Kunstwezen”. Zijn exposities ziet hij als theater, Een mengeling van confrontatie en romantiek; van werkelijkheid als tijdelijk, kunst-matig geschapen beeld en de innerlijke respons van het publiek.

Recent liet Alexander zich inspireren door de Argentijnse Tango en Maria.

Door de sterke en emotionele betrokkenheid tussen artiest en onderwerp vervaagt in Alexanders werk de absolute scheiding tussen de wereld “binnen” en “buiten” hem. Wat hem als mens innerlijk beweegt en bezielt, vindt men haast tastbaar terug in de originele behandeling van zijn motieven.

 

Advertenties